Introductie: hartcoherentie

Ons hart heeft zo’n 40.000 hersencellen die een eigen brein vormen. Dat noemen we ons hart-brein. Dit brein leert, denkt en herinnert dingen onafhankelijk van de hersenen. Én je hart-brein communiceert onafhankelijk met jou, los van je hersenen.

Wat we ervaren als een emotie is het resultaat van de wisselwerking tussen het brein, het hart en het lichaam. Er vindt constant wederzijdse dialoog plaats tussen het hart en de hersenen.

Wanneer we boosheid, frustratie, angst of onzekerheid voelen wordt ons hartritme onregelmatig. Dit is hartincoherentie. Wanneer we daarentegen emoties ervaren als dankbaarheid, liefde, zorgzaamheid en compassie produceert het hart een vloeiend ritme. Het brein krijgt te horen dat het hart zich goed voelt en dit voelen we vaak als een aangenaam, warm gevoel rond het hart. Dit is hartcoherentie.

Een oefening om hartcoherentie te stimuleren:

Adem 5 tellen langzaam en wat dieper in en 5 tellen langzaam uit, daarna breng je je aandacht van je hoofd naar je hart. Dit kun je doen door je hand op je hart te leggen. Als je dit doet geef je je lichaam het teken dat het kan ontspannen. Als je een aantal keer ingeademd en uitgeademd hebt, roep je een gevoel van dankbaarheid op of denk je aan iemand die je lief hebt. Je brein ziet nu een harmonieus hartritme en hiermee krijgt het brein het signaal voor een positiever gevoel.

Wat er gebeurt is dat je je lichaam tijdens deze oefening in staat is om opgeslagen stress los te laten en wordt het zelf herstellend vermogen geactiveerd.

Meditatie leven van uit je hart