Hartchakra meditatie

( Karunesh )

Deze meditatie is bijzonder geschikt om het hartchakra te reinigen. Deze actieve meditatie komt uit de Soefi traditie en helpt ons meer te leven vanuit ons hart. Het hartchakra staat in verbinding met de andere chakra’s. daarom is het belangrijk om je hart open te houden, zodat alle energie vrij kan stromen. Het ritme van de muziek, helpt ons om op een ontspannen manier de ademhalingsoefening uit te voeren. De bewegingen gaan in alle richtingen. Van Noord, Zuid, Oost en West en verbinden onze energie vloeiend tot een gesloten cirkel. Het is eenwording van de vier elementen: Aarde, Water, Vuur en Lucht, die harmonie creëren voor lichaam en ziel.

Uitgangspunt: je staat in een ontspannen houding met de ogen geopend. Leg je beide handen op het hartchakra. Voel het ritme van je hartslag, jouw hartslag. Adem ontspannen in en uit. Nieuwe energie komt naar binnen en oude verbruikte energie wordt naar buiten geduwd. Terwijl je je handen op je hart hebt, ga dan even in gedachten naar wat je los wil laten en wat je toe wil laten.

De eerste fase is Noord en duurt ongeveer zeven minuten.

Luister naar de muziek, luister naar je eigen hartslag. Je ademt in en op een uitademing strek je je rechterarm en je rechterbeen voorwaarts. Je ademt negatieve energie of stress of wat je los wil laten uit. Je ademt adem positiviteit weer in en breng terug naar je hart. Hetzelfde doe je ook met links.

Deze beweging blijf je naar het Noorden doen.

Na elke windrichting, adem goed in en uit. Laat de uitademing iets langer duren. Zo voel je dat je weer tot rust komt.

Tweede fase

Je beweegt op de vierde hartslag  naar het Oosten en het Westen. Wederom luister je naar de muziek en je stapt uit naar rechts, met je rechterarm, je rechterbeen. En ook weer met je linkerarm en je linkerbeen naar het Westen. De ademhaling gaat hetzelfde. Je ademt in en als je uitademt stap je uit. En met inademen stap je weer terug. Vergeet niet, dat als je uitademt dat je je handpalm ook echt naar rechts en links ook beweegt, of naar het Oosten en het Westen als symbool van het wegduwen of het uitblazen van oude energie. Om daarna nieuwe energie toe te laten.

Derde fase

Het Zuiden.

Ook zeven minuten. In principe dezelfde beweging, alleen gaat nu, bij het uitademen, je bovenlichaam, je gezicht, je rechterarm en je rechterbeen, zo ver mogelijk achterwaarts. Dus je stapt als het ware schuin naar achteren. Dit doe je rechts en links.

Vierde fase

Dat is de cirkel. In deze fase worden de drie vorige oefeningen gecombineerd tot een vloeiende beweging. Hier bereikt deze energetische en actieve meditatie haar hoogtepunt.

Tempel van je hart

Na de windrichtingen, komt muziek, tempel van je hart.  Je blijft staan  met  beide voeten op de grond met je handen op je hart. En je luistert met gesloten ogen naar de muziek.  Als je behoefte hebt om te bewegen, beweeg je je armen, je hoofd of je wiegt wat maar je blijft op dezelfde plek, voeten blijven op de aarde.

De laatste fase ga je liggen. Liggen op de grond. Rustig ademen naar je buik,

in de stilte aanwezig zijn.

Luisteren naar de klankenschalen

In stilte zijn….